Kapitein W.Langeraar: leraar KMA in Breda 1938

Wijnand Langeraar, geboren in juni 1893 in de stad Utrecht, vertrok na z’n H.B.S.- opleiding in Utrecht, naar de stad Kampen, in oktober 1910. Daar in de Hanzestad Kampen was vroeger gevestigd de officiersopleiding van het Koninklijk Ned. Indisch Leger (KNIL).

Wijnand zou na deze opleiding niet in Ned. Indie terechtkomen. Na zijn officiersopleiding werd hij officier in de legerplaats Harderwijk. In 1920 trouwde hij in de gemeente Utrecht met A.M.A. van Sijl. Ze gingen in Harderwijk wonen, alwaar de vier kinderen geboren werden. In 1922 werd Langeraar benoemd tot 2e luitenant van het 20e Regiment Infanterie. In 1927 werd hij 1ste Luitenant bij het 18e Regiment Infanterie in Amersfoort en volgde de verhuizing van het gezin naar Amersfoort. Hij volgde een studie militair recht. In december 1936 hield Langeraar in Amersfoort een lezing voor de Alg. Nederlandse Politiebond getiteld: “Militaire Rechtspleging en Militair Strafrecht”.

Langeraar50_2 <boek

In 1938 werd kapitein W. Langeraar aangesteld tot kapitein/leraar aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Van zijn hand verscheen in 1940 het boekwerk: Volkenrecht: eenige algemeene beginselen betr. het oorlogs– en neutraliteitsrecht; samengesteld t.b.v. het onderwijs aan de Kon. Militaire Academie. KMA > Kasteelkma

Na de capitulatie van Nederland in de 2e wereldoorlog, in mei 1940, werden alle officieren van de K.M.A. te Breda gevangen genomen maar korte tijd later vrijgelaten en gedemobiliseerd. Er was na de capitulatie immers geen Nederlands leger meer. En bovendien was de K.M.A. in 1940 al door de Duitsers gesloten. In mei 1942 werden alle Nederlandse officieren die sinds mei 1940 waren gedemobiliseerd, alsnog als krijgsgevangenen naar Duitsland gedeporteerd. En wel naar het krijgsgevangenenkamp Stanislau vlak bij de grens van Oekraine.

brief 1942brief van 12 juni 1942

In deze brief wordt ook geschreven over schoonzoon / militair arts Jo Wijdieks, die samen met andere militair artsen op grond van de Conventie van Geneve vrijlating hebben geeist.

Langeraar was slechts korte tijd krijgsgevangene in Stanislau.

Na zijn terugkeer vanuit Duitsland in Nederland verhuisde hij van Breda naar Vught. Hij trad  in Nederlandse Overheidsdienst. Hij overleed op 2 november 1944 in Vught. Wijnand Langeraar  ligt  begraven op het ereveld Loenen. W.Langeraar.graf (WinCE)

Zijn zoon, Wijnand [Tom] Langeraar geheten werd majoor bij de Koninklijke Luchtmacht. Tom – Ridder in de orde van Oranje Nassau met de zwaarden – overleed op 83 jarige leeftijd in november 2008.

Advertenties

2 gedachten over “Kapitein W.Langeraar: leraar KMA in Breda 1938

  1. ik kreeg net de link van mijn broer Rob gestuurd, leuk om te lezen. wb mijn opa (W.Langeraar) hij is op 2 november 1944 overleden en heeft het einde van de oorlog niet meer meegemaakt. Ik vond bij mijn vaders spullen het bidprentje, dus daarom weet ik het precies.
    mvrgr
    Anneke langeraar

  2. My name is Hans Wijnand Van Der Sande and I am the grandson of Wijnand Langeraar. Tom Langeraar, his son was my uncle. Wijnand Langeraar and his wife B. van Zijl passed away in Vught. I have 3 sons. Hans Wijnand, an attorney in Tokyo, Mark Leo and Erik Paul both executives at hedge funds in New York City, USA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s